فتنه گذشته و فتنه اینده


 






 

فتنه چیست؟
 

فتنه به حوادث پيچيده اى مى گويند كه ماهيّت آن روشن نيست; ظاهرى فريبنده دارد و باطنى مملوّ از فساد; جوامع انسانى را به بى نظمى، تباهى، عداوت، دشمنى، جنگ و خونريزى، و فساد اموال و اعراض مى كشاند. و از همه بدتر اين كه قابل كنترل نيست.غالباً، در ابتدا چهره حق به جانبى دارد و ساده انديشان را به دنبال خود مى كشاند و تا مردم از ماهيّت آن آگاه شوند، ضربات خود را بر همه چيز وارد ساخته است. فتنه ها، هيچ قانونى را به رسميّت نمى شناسند; ممكن است در يك شهر همه چيز را به آتش كشد و در كنار آن شهر ديگرى باشد كه در امان بماند.فتنه مانند گِردباد است كه همه چيز را با خود مى چرخاند و مى برد و گاه ديده شده گردبادهاى سنگين، انسانها، حتّى اتومبيل را از جا كنده و به آسمان برده و به هر سو پرتاب مى كنند!! فتنه ها نيز با شخصيّت هاى بزرگ اجتماعى، دينى، علمى و سياسى و با اموال مردم و سرمايه هاى جامعه، همين كار را مى كند. مى دانيم گردبادها بر اثر وزشِ دو جبهه قوىّ باد در دو جهت مخالف، پيدا مى شود; يعنى دو جبهه مخالف در هم مى پيچند و به گرد هم مى گردند و گردباد را به وجود مى آورند; فتنه ها نيز بيشتر از اختلافات بر مى خيزد;در برابر حوادث اجتماعى بايد خوش بينى ها را تا حدّى كنار گذاشت و درباره كسانى كه روى صحنه و پشت صحنه هستند، دقّت كرد و سوابق آنها را بررسى نمود و اگر فتنه اى در كار است، مردم را با خبر ساخت و اين وظيفه انديشمندان هر جامعه است.(۱)

هدف اهل فتنه چیست؟
 

اهل فتنه مايلند كه خشيت خودشان را، خوف از خودشان را در دل نخبگان و خواص، به جاى خشيت از خدا بنشانند؛ يعنى مايلند كه از آنها ترسيده بشود؛ «الّذين قال لهم النّاس إنّ النّاس قد جمعوا لكم فاخشوهم فزادهم ايمانا و قالوا حسبنا اللَّه و نعم الوكيل». يعنى اينكه دائماً دارند به ما ميگويند: آقا ! «إنّ النّاس قد جمعوا لكم فاخشوهم؛ مردم (لشكر دشمن) برای (حمله به) شما اجتماع كردهاند؛ از آنها بترسيد!»، جوابش همين است: «فقالوا حسبنا اللَّه و نعم الوكيل؛ خدا ما را كافی است و بهترين حامی ما است». نتيجهاش هم اين است: «فانقلبوا بنعمة من اللَّه و فضل لم يمسسهم سوء، به همين جهت، آنها از اين ميدان، با نعمت و فضل پروردگار بازگشتند، در حالی كه هيچ ناراحتی به آنها نرسيد». نتيجهى اين احساس، اين درك، اين حقيقت روحى و معنوى همين است. بنابراين، بايستى اين شجاعت را داشت.(۲)

عوامل به وجود آورنده ی فتنه ی سال ۸۸ چه کسانی بودند؟
 

در فتنه سال گذشته امریكایی ها به سرعت وسط میدان آمدند و به صراحت و ذوق زده، از مسئولان فتنه و كسانی كه گردنشان واقعاً زیر بار مسئولیت فتنه است، حمایت كردند اما پروردگار متعال و هوشیاری و ایستادگی ملت آنها را شكست داد.(۳)

فتنه گران آینده چه خصوصیاتی خواهند داشت؟
 

بعيد نيست در آينده فتنه اي شديدتر توسط افرادي صورت گيرد كه امروز آنها را به عنوان نيروهاي ارزشي مي شناسيم همانگونه كه در فتنه اخير كساني كه قبلا نخست وزير، رئيس جمهور و رئيس مجلس نظام بودند، حضور داشتند.(۴)

راهکار های مقابله با فتنه
 

۱-بصیرت
 

بايد بصيرت داشت. آنچه كه انسان از نخبگان جامعه و جريانات سياسى و گروههاى سياسى انتظار دارد، اين است كه با اين حوادث، با اين خطوط دشمن، با بصيرت مواجه بشوند؛ با بصيرت. اگر بصيرت وجود داشت و عزم مقابله وجود داشت، خيلى از رفتارهاى ما ممكن است تغيير پيدا بكند؛ آنوقت وضعيت بهتر خواهد بود.(۵)

۲-عمل بر اساس یقین
 

تنها به چیزهایی که یقین داریم عمل کنیم. تصمیمی را اتخاذ کنیم که هیچ تردیدی در درستی آن نداریم. بدین شیوه، هم از گردباد فتنهها نجات مییابیم و هم فتنهگران را ناامید و خلع سلاح خواهیم کرد. زیرا ابهام و شایعه و اتهامات بیاساس و دروغ بهترین و کمهزینهترین ابزار فتنهگران است. امام علی: «اعلموا انه من یتق الله یجعل له مخرجا من الفتن و نورا من الظلم.» رعایت تقوای الهی در فضای فتنه یعنی اینکه همة تصمیمات انسان فقط بر اساس امور یقینی باشد. و از مسائل شبههناک و گوش دادن به شایعات بیش از هر زمان دیگری پرهیز شود.

۳-رجوع به قرآن
 

اگر اندیشهها و افکار متضاد در فضای فتنه را بتوان به درستی بر قرآن عرضه کرد، آنگاه میتوان حق و باطل آنها را تشخیص داد. پیامبر اکرم در حدیثی عیار عبور از فتنه ها را چنین بیان میکند: فاذا التبست علیکم الفتن کقِطَعِ اللیل المُظلِم فعلیکم بالقرآن؛ زمانی که فتنهها چون ظلمت و تاریکی یکپارچه شما را فراگرفت، پس به قرآن پناه ببرید.

۴-تمسک به اهل بیت پیامبر
 

این سفارشی است که پیامبر اکرم برای نجات از فتنه های بعد از خود به برخی از یارانش کرد. آن حضرت خطاب به عمار فرمود: «ای عمار، بعد از من فتنههایی رخ خواهد داد. در آن شرایط از علی و حزب علی پیروی کن؛ چرا که علی با حق است و حق با علی...

۵-جلوگیری از مسلح شدن فتنهگران
 

شاید به همین دلیل است که امام صادق از خرید و فروش سلاح در زمان فتنه نهی کرده و در پاسخ کسی که گفت من اسلحه خرید و فروش میکنم، فرمود: «لاتبعه فی فتنة؛ به هنگام فتنه، از فروش سلاح خودداری کن.

۶- مقاومت در برابر خواستههای نامشروع فتنه گران
 

فتنهگران میکوشند با برنامهریزی و گامبه گام اهداف خود را جلو ببرند. در هر مرحلهای ممکن است خواستهای جزئی و کوچک را مطرح کنند. سطحینگران گمان میکنند که این خواستة جزئی مهم نیست و مصلحت حفظ نظام اسلامی اقتضا میکند از برخی قوانین کوتاه آمده و خواستههای آنان مورد توجه قرار گیرد. اما کافی است یک گام با آنان همراهی شود، آنگاه باید منتظر نتایج هولناک آن بود. طلحه و زبیر هرگز آن انگیزة نهانی و نهایی خود را در ابتدای کار بر زبان نیاوردند. خواستة اولیة آنان در ظاهر خواستة چندان حساسیتبرانگیزی نبود. درخواست مشارکت در امر حکومت؛ حکومت بر شهرهای بصره و کوفه و ... عملیاتی کردن مرحلة اصلی و فاز نهایی فرمول فتنه با رفتن به مکه. یکی از شگردهای سیاسی براندازی نرم این است که در جایی که امکان براندازی یک نظام وجود ندارد، مخالفان کاری کنند که دست کم حاکمیت را مجبور نمایند تا برخی امتیازات را به آنان اعطا کند. جین شارپ و رابرت هِلوی دربارة اهمیت این شگرد میگویند:در برخی موارد ممکن است رژیم به این نتیجه برسد که پذیرفتن برخی از نیازها و خواستهای گروههای مردمی، با مصالح حاکمیت منافاتی ندارد. تغییر نگرش حاکمان، در بعضی موارد، نتایجی درخشان برای مردم به ارمغان آورده است. همچنین متقاعد شدن حاکمیت به دادن برخی امتیازات، موجب کسب اعتبار و وجهة قانونی برای گروههای مبارز میشود، که این امر باعث کاهش تهدیدها و مخاطرات بالقوهای میشود که معمولاً متوجه گروههای سیاسی است و از همه مهمتر نیروهای مبارزه را برای روزهای حساس و بحرانی حفظ میکند.
به تعبیر مقام معظم رهبری، [باج ندادن به فتنهگران](۶)

پي نوشت ها :
 

۱-معارف نهج البلاغه- خطبه(93)
2-بیانات مقام معظم رهبری در ديدار اعضای مجلس خبرگان رهبری
3-بیانات مقام معظم رهبری در دیدار هزاران نفر از فرماندهان و اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
4-کیهان؛آيت الله مصباح يزدي: بعيد نيست در آينده فتنه اي شديدتر از فتنه سال گذشته شكل بگيرد
۵-بیانات مقام معظم رهبری در ديدار اعضای مجلس خبرگان رهبری
6-کتاب موج فتنه
 

منبع: http://khamenei313.blogfa.com/
ارسال مقاله توسط کاربر محترم سايت : ahmad313